dilluns, 16 de març del 2009

Funcions del Word!

La sessió del dijous 12 la hem dedicat a conèixer algunes de les funcions del Word que mai fem funcionar.
Per començar hem de saber que Word per defecte té uns estils determinats i que nosaltres els podem modificar al nostre gust. Ens posem a sobre de l'estil que volguem canviar i li donem a modificar (ho podem fer tantes vegades com volguem).
Ho hem de saber perquè aprendrem a fer un índex automàticament i ha fer el títol en el mateix document del treball.
Començarem fent l'índex. Per afegir una pàgina en blanc al treball en comptes de donar al enter es pot fer de manera que no es mogui res del que hem fet. Ens posem a l'inici de la primera pàgina i fem: Insertar> Saltos> Saltos de página.
Abans de fer l'índex automàticament hem de tenir en compte quins són els apartats que voldrem que ens sortin en aquest. És a dir, tots els "enunciats" que volguem que sortin a l'índex els hem de posar amb l'estil Título 1. Si volem que ens sortin alguns subapartats dintre dels anteriors els haurem de posar amb Título 2 (com ja he dit abans els estils els podrem modificar si no ens agraden).
Una vegada fet això anem a la pàgina que hem afegit i li posem el títol de índex. Després fem: Referencias> Tabla de contenido> Insertar tabla de contenido. Una vegada ho tinguem com volem accepten i ja tenim l'índex fet.
Si per algun motiu modifiquem alguna cosa del treball i l'índex es veu afectat hem de clicar a sobre de l'índex amb el botó de la dreta del ratolí i li donem a Actualizar campo> actualizar toda la tabla.
Si la lletra de l'índex no ens agrada podem canviar-la.
Una vegada fet l'índex farem la portada i numerarem totes les pàgines.
Ens posem a l'inici de la pàgina de l'índex, afegim un salto de pàgina i fem el títol.
Per numerar les pàgines s'ha de fer com sempre: Insertar> Número de página.
El problema és que la portada i l'índex no han d'estar numerats. Així que hem de crear dues seccions al treball; la primera serà del títol i l'índex i la segona de la resta del treball.
Anem al final de la pàgina de l'índex: Diséño de página> Saltos> Salto de sección.
Ara ja tenim les dues seccions. Hem de posar-nos a sobre d'un número de pàgina i ens quedarà tota la numeració seleccionada, llavors anem a la primera pàgina de la segona secció i ens sortirà: Igual que la anterior. Per treure això hem de fer: Diseño> Vincular al anterior (aquest botó ens sortirà seleccionat i l'hem de treure).
Ara ja podem borrar el número del títol i de l'índex sense que es borri tota la numeració de pàgines.
Com que la numeració ens quedarà malament l'hem de modificar: Diseño> Número de página> Formato número de página.
Això va ser tot el que vam fer a la sessió. Ara fer un índex ja no serà cap problema!!

dilluns, 9 de març del 2009

Audacity

Aquesta setmana hem estat treballant amb el programa Audacity. Vam començar la sessió del dia 3 de març creant una gravació de veu en grups de 4 ó 5 persones. Cada persona del grup gravava una part de la frase i després ho haviem de penjar al Blink. Individualment haviem de reconstruir la frase.
Com ho vam fer?
- Posar al màxim el micro del programa.
- Gravació de la veu (Botó vermell: REC).
- Guardar: Arxiu--> Exportar com a WAP i després penjar-lo al Blink.
- Descarregar les gravacions de les companyes del grup i obrir-les totes a l'Audacity: Projecte--> Importar audio.
- Posar en silenci totes les gravacions i deixar només amb so aquella que treballarem. Modificar els espais en blanc i els decibels. S'ha de fer amb totes.
- Per pujar o baixar els decibels hem de seleccionar la gravació i anar a Efectos: Amplificar. Així ajustem a totes la intensitat per a que quedin més o menys iguals.
- Per retallar les parts en blanc hem de seleccionar la part que volem eliminar i seleccionar la imatge de les tisores.
- Finalment, hem d'ordenar la gravació i que s'escolti bé la frase ja que sinó sonen totes alhora.
Seleccionem la part que volem moure i li donem al botó <-->.
- Guardar. Arxiu: Importar com a WAP.

A partir d'aquí posarem una cançó amb la frase. Hem de triar una cançó i obrir-la al programa amb la gravació.
Hem de moure la nostra gravació i posar-la a la part de la cançó on s'escoltarà. El que farem serà que la música vagi disminuint de manera graduada i que es mantingui en un so molt fluix per a que s'escolti la nostra frase, i després la música tornarà a pujar fins que es quedi en el seu to normal.
Per fer-ho hem d'anar a un botó que té com dues fletxes i al mig té un punt amb una "ona". Amb aquesta eina seleccionarem aquella part de la cançó que volem que vagi disminuint.
Podem crear aquest efecte i posar la grabació tantes vegades com vulguem (Edita: Duplicar).
Un cop acabat s'ha d'exportar com a WAP i pujar-lo al Blink.
El resultat de l'activitat a sigut molt divertit.

diumenge, 1 de març del 2009

La digitalització

La digitalització consisteix a convertir la informació en seqüències numèriques. Aquestes seqüències es basen en dos nombres: 0 i 1, per això parlem de codi binari.
La importància de la digitalització és que podem transmetre la informació a través de xarxes de comunicació i podem manipular-la molt fàcilment, així com també podem reduir-la sense que perdi qualitat i emmagatzemar-la ocupant el mínim espai.

-Procés a seguir en la modificació d'una imatge: GIMP
1. Una vegada obert el programa anem al menú de la finestra principal, anem a arxiu i obrim la foto que vulguem modificar.
2. Per retallar la imatge anem a la finestra de caixa d'eines i agafem la eina de selecció de rectangle. Seleccionem la part de la imatge que volem, anem a imatge i després a retallar la selecció. Ara tindrem la imatge retallada com volguem, i ho podem modificar tantes vegades com sigiui necessari.
3. Una vegada tinguem tot això fet podem reduir la mida de la imatge rebaixant els píxels, així no ocuparà tant espai. Anem al menú, imatge i després a escalar imatge. Sempre que tinguem la cadena entre horitzontal i vertical unida el canvi es farà de forma automàtica, és a dir, només haurem de canviar un apartat.